Değişik zamanlarda farklı basın yayın organlarında “özel hastanelerde fiyat sendromu”, “özel hastanelere 100 TL uyarısı”, “sağlık sorunları ve bunun zorunlu kıldığı harcamalar nedeniyle ‘beli bükülen’ insanlar” gibi farklı şekillerde haberlere yer verilirken konu en son Sağlık Bakanına da soruldu. Bakan Fahreddin Koca, bu konuda bir odaklanmaları olduğundan söz ederek: “Hedefimiz sadece devlet değil, özel hastanelerde de bu durumdaki hastaların ‘Fark ödemelerini’ sona erdirmek.” şeklindeki ifadeleri basında yer aldı.

Özel hastane tedavi ücretleri; hastanenin sınıfına, doktorların uzmanlıklarına veya sağlık sigortanızın kapsamına göre değişiklik gösterebilir. Bazı özel hastanelerin olması gerekenden fazla ücret aldığıyla ilgili çok fazla şikayetler duyuluyor.

2019 özel hastane tedavi ücretleri için en net söylenebilecek kesinti, Sosyal Güvenlik Kurumunun muayene katılım payı olan 15 lira’dir. Devlet hastanesine gitmişseniz bu ücret 6 lira’ dir. Her iki halde de reçeteniz de varsa buna eczanede 3 lira, reçetede 3 ten fazla ilaç varsa her ilaç için 3 lira ye 1 lira daha eklenmek suretiyle bulunacak tutar kadar daha eklenecektir. Emekli iseniz bu katılım payları aylıklarınızdan kesilir. Muayene ve vücut dışı ortez-protezler için katılım payı her hastanede aynı şekilde alınır ama üstüne vereceğiniz ilave ücretler değişkendir.

Peki gelelim asıl soruya; bu ilave ücretlerde bir sınır yok mudur? SGK, ne kadar ilave ücret alınabileceğini belirlemiş durumda. Özel hastaneler SGK’nın ödediği tedavi ücretinin iki katına kadar fark ücreti talep edebiliyor. Bunun üzerinde ücret alınırsa hakkınızı aramanız mümkün. Bunun için izlemeniz gereken bazı basit yollar var.

Bir örnek vermek gerekirse; iç hastalıkları nedeniyle özel hastaneye giden bir hasta için SGK 28 lira ödeme yapıyor. Hastane, bunun üstüne 56 liraya kadar ilave ücret alabiliyor. 15 lira katılım payı ise muayene başına alınıyor.
Bir başka örnek de yatan hastadan verelim; normal doğum nedeniyle özel hastaneye giden bir hasta için SGK 832 lira ödeme yapıyor. Hastane, bunun üstüne 1.664 liraya kadar ilave ücret talep edebiliyor. Tek kişilik özel odada kalınmış ise bunun için de günlük 90 lira alınabiliyor.

Dolayısıyla alınabilecek ilave ücret SGK nın hastaneye yapacağı ücret tarifesindeki tutarın 2 katına göre belirleniyor. SGK nın ücret tarifesi ise en düşük göz muayene ücreti 23 lira den 182 bin lira tutarlı kök hücre nakline kadar değişiyor. Yüksek tutarlı organ nakillerini bir kenarda tutarsak 40 bin lira civarında kalp cerrahisi işlemleri en yüksek ücret skalasında. Buna göre ilave ücretler de bunların 2 katı olmak üzere 46 lira’ dan başlayıp 80 bin lira ya kadar uzanabiliyor.

Bunun dışında özel hastanelerde pek karşılaşılmasa da, bazı ileri teknoloji veya alternatifli robotik cerrahi yöntemleri, suda doğum, obezite ameliyatları gibi işlemlerde SGK fiyatlarının 3 katına kadar ilave ücret alınabilmektedir.
Yatan hastalara kullanılan tıbbi malzeme, ilaç ve kan bileşenleri için ilave ücret alınamaz, sadece ameliyat veya diğer tıbbi işlemler için ilave ücret alınabilir.

Hastane, ayaktan başvuru yapan hastadan muayene dışında EKG, BT, MR, EEG, EMG, sintigrafi, kontrastlı direkt grafiler, nükleer tıp görüntülemeleri, tam kan, biopsi, anjiyografi, bazı özellikli laboratuvar ve patolojik tetkikleri gibi bazı belirli tetkik ve tahlillerden de 2 katı kuralına göre ilave ücret alabiliyor.

Hastanın acil haller nedeniyle sağlık hizmeti sunucusuna başvurması halinde bu başvurusuna ilişkin hasta stabil hale getirilip bu konuda hasta yakınlarına yazılı bilgi verilinceye kadar sunulan tüm sağlık hizmetleri için hiç bir ilave ücret alınamaz.

Hastane öncesinde, alacağı ilave ücrete ilişkin olarak hasta veya hasta yakınının yazılı onayını almak zorunda. Bu yazılı onay alınmadan, işlemler sonrasında herhangi bir gerekçe ileri sürerek ilave ücret talebinde bulunamaz.

Muayene, ameliyat ve tedavi sonrası hastaneye yapılacak ödemelerde, mutlaka ayrıntılı fatura talep edin. Hastane, SGK nın belirlediği ücret üzerinden 100 lirayı aşan her ödemede işlemleri ve karşılığı ödeme tutarlarını da gösteren detaylı bir belge vermek zorunda. Ödemelerin fazla olup olmadığını https://gss.sgk.gov.tr/OzelSHSBilgi/ internet adresine girerek ‘Ne Kadar İlave Ücret Ödeyeceğim?’ kısmından sorgulayın. Ödeme fazlaysa hastaneden geri isteyin.

İade edilmezse hastaneyi SGK’ya bildirin. Bunun için ‘Alo 170’i arayabilir veya il ve ilçelerdeki ‘Sağlık Sosyal Güvenlik Merkezleri’ne başvurabilirsiniz. SGK, hastaneye fazla alınan ücretinin 5 katı ceza kesiyor. Hastane, fazla ücreti iade etmezse ceza 10 katına çıkıyor.

Hastaneden olumsuz yanıt gelirse ‘hakem heyeti’ne de başvurabilirsiniz. Büyük şehirlerde 3610, ilçe ve kasabalarda 2400 liranın altındaki alacaklar için hakem heyetlerine başvuru yapılabiliyor. Ayrıca SGK’nın, tedavi sonrası sistemine kayıtlı telefona “Sizin adınıza hastaneye şu miktarda para ödedik” diye mesaj gönderiyor.