İş sözleşmesinin işçinin haklı nedenle derhal fesih hakkı 4857 Sayılı İş Kanununun 24. maddesinde düzenlenmiştir. Buna göre süresi belirli olsun veya olmasın işçi, iş sözleşmesinin konusu olan işin yapılması işin niteliğinden doğan bir sebeple işçinin sağlığı veya yaşayışı için tehlikeli olursa iş sözleşmesini sürenin bitiminden önce veya bildirim süresini beklemeksizin feshedebilir.
Yargıtay 22. Hukuk Dairesi 2014 yılında “İş sağlığı ve güvenliği ile ilgili tedbir alınmamasının işçiye fesih hakkı tanıdığı gözetilip, iş sözleşmesinin işçi tarafından haklı sebeple feshedilmesi nedeniyle işçinin kıdem tazminatı talebi kabul edilmelidir.” şeklinde karar vermiştir.
Bilirkişi, İş Müfettişi veya SGK Müfettişi raporlarıyla iş kazasının meydana gelmesinde işverenin işyerinde iş sağlığı ve güvenliği konusunda gerekli önlemleri almaması sebebiyle asli kusurlu olması, sigortalının kusurunun bulunmaması ya da işverenin kusur oranın yüksek olması nedeniyle işçinin kazaya uğradığının tespit edilmesi durumunda iş sözleşmesi işçi tarafından haklı sebeple feshedilebilecek olup, bu durumda işveren tarafından işçiye kıdem tazminatı ödenmesi gerekmektedir.